BMI kalkulator

Šta je BMI?

Indeks telesne mase (Body mass index ili skraćeno BMI) je medicinska i statistička mera uhranjenosti. BMI je parametar koji vam može biti od velike pomoći kada želite da vidite u kakvom odnosu su vaša težina i visina i kolika je okvirno vaša idealna težina. Bilo da želite da smršate, bilo da imate nekih zdravstvenih problema, indeks telesne mase je nešto što ćete vi, vaš trener ili obučen zdravstveni radnik svakako uzeti u obzir.

Postoji jednostavna formula i BMI kalkulator koji će vam dati odgovor gde ste na skali koja se kreće od preterane pothranjenosti, preko zdrave telesne mase, do prekomerne težine i gojaznosti. U skladu sa vrednostima koje dobijete, možete dalje potražiti pravi program vežbanja, ali i plan ishrane koji će vas dovesti do vaše idealne telesne mase podjednako kao i do boljeg zdravstvenog stanja.

Zašto nam je potreban BMI?

Vaš indeks telesne mase vam može reći mnogo o vašem zdravlju i o eventualnom riziku od nekih oboljenja, ali jednako je dobar saveznik u izboru programa vežbanja. Ipak, treba imati u vidu da je BMI samo alat za skrining, a ne dijagnostički metod.

Uz određivanje indeksa telesne mase dobro je uraditi i, recimo, merenje nabora kože i izmeriti obim struka. Vaš trener ili nutricionista će uzeti u obzir i vaše navike kada je ishrana u pitanju, ali i to koliko ste fizički aktivni, kao i kakva je vaša porodična istorija. Kada se uzmu u obzir svi ovi parametri, može se napraviti optimalan program vežbanja i plan ishrane čime se značajno može popraviti kvalitet vašeg života.

BMI kalkulator

Postoji vrlo jednostavna formula uz pomoć koje sami možete lako izračunati indeks telesne mase. Potrebno je da vašu telesnu masu u kilogramima podelite kvadratom visine. BMI kalkulator kao i skalu na kojoj možete videti šta govori vaš indeks telesne mase imate ovde.

Preporučena vrednost za body mass index ista je i za muški i za ženski rod. Ta vrednost kreće se od 18,5 do 24,9 kg/m2. To je zdrava i normalna telesna masa prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije za evropsko stanovništvo.

Što je veće odstupanje od optimalne vrednosti BMI, veći je i rizik odreeđenih bolesti, prvenstveno od srčanih bolesti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Međutim, problem ne predstavlja samo BMI koji je iznad 24,9 već i vrednosti niže od 18.5. Tu je po sredi neuhranjenost koja, takođe, ukazuje na moguće zdravstvene probleme, bilo da je u pitanju poremećaj u ishrani, ili možda problem sa štitnom žlezdom, što zahteva ozbiljan stručni pristup.

[cc-bmi units=”metric”]

 

Koliko su precizne metode za izračunavanje BMI?

BMI je veliki saveznik za brzo izračunavanje uhranjenosti. U pitanju je jeftina i jednostavna provera, međutim, metode za izračunavanje BMI nisu u potpunosti precizne. Recimo, indeks telesne mase može biti veći zbog povećane mišićne mase, a ne zato što imate više telesne masti. Takođe, prilikom izračunavanja ne uzima se u obzir ni telesna konstitucija.

Koliko je BMI pouzdan kao pokazatelj telesne mase?

Kao jedan od alata indeks telesne mase daje odlične smernice, ali pošto ne meri telesne masti, za precizniju dijagnostiku poželjno je ipak uključiti još neka merenja.

Tako sportisti mogu imati visok BMI, ali je kod njih veći udeo mišićne mase u odnosu na masti, pa u tom smislu samo vrednost indeksa telesne mase nije merodavna.

Pri istom BMI:

  • Žene imaju veći udeo telesnih masti nego muškarci;
  • Belci imaju više telesnih masti nego crnci;
  • Stariji ljudi u proseku imaju više masti nego mlađa populacija.

U vezi sa tim možemo zaključiti da BMI jeste koristan alat, ali tek u kombinaciji sa još nekim merenjima, recimo merenjem obima struka, daje jasniju sliku kako o vašem zdravlju tako i o mogućim zdravstvenim rizicima.

Da li je moguće pratiti napredak u vežbanju pomoću BMI a?

Da li imate manji ili veći BMI ne znači nužno da ste bliže ili dalje od vaše idealne težine i izgleda koji želite da postignete. Kada vežbate u teretani, po programu koji je namenjem baš vama, čak i kada telesna masa ostaje ista, vaše telo će izgledati mnogo bolje i što je još važnije, osećaćete se mnogo bolje. Šta to, zapravo, znači? To znači da dolazi do rekompozicije – gubite masnoću a dobijate mišićnu masu. Time unapređujete zdravlje i poboljšavate kvalitet života – ukratko, izgledate i osećate se bolje.

Da li su isti parametri za decu i odrasle?

Parametri za izračunavanje body mass index a nisu isti za decu i odrasle. Tačnije, indeks telesne mase se kada su deca u pitanju izračunava uz pomoć iste formule kao i kod odraslih, ali se tumači drugačije. Pritom, važno je naglasiti i da se BMI za decu i tinejdžere određuje u odnosu na starost i pol.

Da li je potrebno jesti pre merenja?

Postoji opšte pravilo da se merenje telesne težine se vrši u jutarnjim časovima, bez obuće, odeće i prethodnog doručka. Ipak, obrok pre merenja indeksa telesne mase ne može drastično promeniti vaš BMI, stoga čak i ukoliko ste jeli, vrednosti neće mnogo odstupati od relanog stanja.

Koji parametri utiču na rezultat BMI a?

Stres i kvalitet sna značajno mogu da utiču na rezultat BMI pokazuju istraživanja. Visok nivo stresa i premalo sna dovodi do hormonskih poremećaja koji dalje vode ka gojaznosti. Rezultat BMI a može biti sjajan pokazatelj da je potrebno da promenite neke životne navike kako biste unapredili svoje zdravlje.

Fizička aktivnost i izbalansirana ishrana ne samo da će uticati na vrednosti indeksa telesne mase, već će vam doneti više energije, bolju organizaciju vremena, što će dalje učiniti da budete zadovoljniji sobom.

Zdravstvene posledice prevelikog BMI a

Zdravstvene posledice prevelikog BMI a su brojne. Prevelike vrednosti BMI a u vezi su sa nizom hroničnih i metaboličkih bolesti. Najčešće visok BMI povlači sa sobom visok krvni pritisak, rizik od dijabetesa, kardiovaskularne bolesti, ali rizik od određenih malignih oboljenja. Prekomerna telesna masa nepovoljno utiče i na mentalno stanje, te povećava rizik od anksioznosti i depresije. Dovodi do hroničnih upala i oksidativnog stresa, poteškoća sa disanjem. Izaziva hronične bolove i smanjuje kvalitet života.

U konsultaciji sa stručnim licem, lekarom ili trenerom, adekvatnom ishranom i prilagođenom fizičkom aktivnošću, ovi rizici se mogu smanjiti.

Da li su isti parametri za sportiste i rekreativce ?

Sportisti mogu imati visok BMI zbog povećang udela mišićne mase, a ne zbog toga što imaju više telesne masti. Zbog toga je merenje indeksa telesne mase statistički i medicinski alat, ali ne i dijagnostička metoda.

Leave a Comment